Articole & Tutoriale VoIP

Aastra BluStar, o soluţie video de comunicare şi colaborare integrată

23 Oct 2012

Aastra BluStar este o soluţie de videoconferinţă SIP ce oferă calitate HD şi capabilităţi de colaborare avansate.  Această soluţie de comunicare şi colaborare integrată duce discuţiile de afaceri la un nou nivel ce le oferă o experienţă deosebită utilizatorilor, bazată pe imagini video, flexibilitate şi adaptabilitate la toate nevoile de comunicare ale companiilor. Funcţionalităţile avansate de comunicare şi colaborare video multidirecţională dau o notă personală relaţiilor de afaceri, duc la o scădere a cheltuielilor pentru călătorii şi măresc productivitatea angajaţilor.

Soluţia Aastra Blustar este formată dintr-un server de aplicaţii - BluStar Application Server (BAS) - şi staţiile client, cele ce vor fi utilizate de către personal, acestea fiind de trei tipuri – videotelefon de birou - BluStar 8000i - BluStar pentru PC-uri, şi, pentru un maxim de mobilitate, BluStar pentru iPad şi iPhone.

Folosite ca soluţie unică de comunicare şi colaborare, BluStar Application Server împreună cu dispozitivele BluStar adăugate susţin o infrastructură avansată de videoconferinţă şi oferă funcţionalităţi performante de colaborare, aducând convorbirile la distanţă cât mai aproape de întrevederile faţă în faţă.

BAS este principala componentă a infrastructurii de videconferinţă şi colaborare BluStar. Funcţionează ca şi centru de comandă pentru soluţie şi oferă funcţionalităţi avansate de comunicare şi colaborare, precum: administrarea lăţimii de bandă utilizată, conferinţe multidirecţionale şi partajarea ecranului/monitorului, etc. BAS are deja instalate aplicaţiile software BluStar şi este extrem de uşor de instalat şi de integrat în reţeaua existentă.

Soluţia de colaborare şi comunicare video integrată BluStar a fost astfel proiectată încât să nu necesite echipamente adiţionale care să suţină videoconferinţele, reducând astfel investiţia necesară şi posibilele efecte asupra calităţii convorbirii cauzate de adăugarea unor astfel de dispozitive la sistemul existent.

Utilizând componente industriale Intel, BAS este echipat cu procesoare quad-core, hard disk integrat, unităţi CV/DVD şi memorie internă DD3. Configuraţia standard presupune un singur server ce rulează aplicaţiile BluStar. BAS este furnizat însă şi ca soluţie High Availability. Acest tip de soluţie BAS este formată din două servere identice conectate la aceeaşi reţea, redundanţa sistemului fiind configurată din aplicaţiile BluStar în momentul conectării acestora. Redundanţa oferită de versiunea HA asigură integritatea sistemului de comunicare şi a datelor utilizatorilor, asigurând fiabilitatea sistemelor de comunicare vitale pentru activitatea companiilor.

În momentul livrării, BAS vine cu sistemul de operare Linux şi aplicaţiile BluStar preinstalate. Toate configurările ce ţin de nivelul minim de funcţionare sunt preconfigurate, astfel încât clienţii să îşi poată configura soluţia rapid în funcţie de nevoile specifice.

Împreună cu dispozitivele BluStar  - telefonul multimedia de birou BluStar 8000i, BluStar pentru PC şi BluStar pentru iPhone şi iPad, BAS formează Ecosistemul BluStar.  Acesta le oferă companiilor o soluţie completă de comunicare şi colaborare integrată cu variante multiple de staţii şi dispozitive client. Soluţia Aastra BluStar implementează conceptul alegerii propriilor dispozitive, de aceea clientul Aastra BluStar poate fi instalat şi pe unităţi desktop sau laptopuri, pe tablete şi telefoane iOS, nu doar pe telefonul media de birou Aastra BluStar 8000i, dispozitiv de altfel premiat pentru performanţele sale.

Telefonul multimedia de birou Aastra BluStar 8000i este un dispozitiv performant pentru videoconferinţe, gândit să îmbunătăţească modul în care comunicăm şi colaborăm. Oferind conferinţe video true HD, Aastra BluStar 8000i utilizează cele mai noi tehnologii video şi de comunicare pentru a oferi e experienţă naturală, de înaltă calitate.

Aastra BluStar pentru iPad şi iPhone oferă posibilitatea iniţierii videoconferinţelor de pe tabletele şi telefonele iOS printr-o aplicaţie intuitivă şi extrem de uşor de utilizat. Astfel, utilizatorii de dispozitive mobile nu trebuie să renunţe la convenienţa colaborării naturale oferită de apelurile video. Aastra BluStar pentru iPad şi iPhone oferă comunicare video prin conectarea la o reţea WiFi şi sunt complet integrate cu serverele de comunicaţii Aastra şi cu serverul de aplicaţii BluStar (BAS).

Aastra BluStar pentru PC oferă transmisii audio şi video HD de înaltă calitate şi acces la o serie de funcţionalităţi de comunicare şi colaborare integrată, totul printr-o singură aplicaţie–client instalată pe computerul respectiv. Această staţie client este direct integrată cu serverul de comunicaţii, nefiind necesară adăugarea altor echipamente.

Iată principalele funcţionalităţi şi beneficii oferite de soluţia integrată de comunicare Aastra BluStar:

  • Videconferinţe multidirecţionale: mai mulţi utilizatori iau parte la videoconferinţe, maxim 11 putând apărea pe ecranul telefonului BluStar 8000i în acelaşi timp, ceilalţi utilizatori participând prin sistemul de conferinţă audio full duplex. Participanţii de pe ecran pot fi schimbaţi cu uşurinţă prin apăsarea unor butoane pe ecranul dispozitivului.
  • Partajarea desktopului: această opţiune extrem de importantă pentru colaborarea la distanţă este intuitivă şi facilă, permiţând schimbul rapid şi eficient de informaţii. Partajarea instantanee a desktopului în timp ce încă puteţi menţine contactul vizual cu participanţii la conferinţă duce colaborarea şi productivitatea la un nou nivel.
  • Administrarea optimizată a lăţimii de bandă: aplicaţia pentru administrarea lăţimii de bandă ce este integrata în BAS vine cu funcţionalităţi sofisticate ce coordonează utilizarea de lăţime de bandă pentru fiecare apel şi recunoaşte automat configurările de lăţime de bandă în momentul în care noi utilizatori sunt adăugaţi la conferinţă.
  • Sever VPN integrat: serverul de aplicaţii BluStar este echipat cu funcţionalitate VPN (securitate de tip SSL - Secure Sockets Layer) ce poate fi administrată prin interfaţa web de utilizare a BAS. Cum configurarea la nivel de utilizator final nu este una complicată, instalarea serverului VPN în reţea este extrem de facilă.
  • Suport pentru canale asimetrice: telefonul BluStar 8000i şi BAS susţin conexiunile asimetrice în cazul cărora rata de transmisie este diferită de cea de primire. Acestă funcţionalitate este extrem de utilă pentru utilizatorii la distanţă care de multe ori au lăţimea de bandă pentru upload mai mică decât decât cea pentru download.
  • Comunicare cu notă personală: apelurile video faţă în faţă permit o comunicare rapidă şi convenabilă bazată pe prezenţa „în personă” a participanţilor. Având funcţionalităţi avansate de colaborare şi conferinţă ad-hoc, toate accesibile în câteva apăsări de mouse, telefonul media de birou BluStar şi aplicaţiile pentru PC, iPhone şi iPad permit întâlniri instantanee între partenerii de discuţii.
  • Aplicaţii pentru afaceri: telefonul media de birou BluStar poate fi uşor integrat în procesele de business de zi cu zi prin aplicaţiile cu care este dotat şi care sunt uşor de personalizat. BluStar 8000i poate rula aplicaţii pentru mărirea productivităţii şi simultan să susţină apeluri video, facilitând accesul în timp real la informaţiile necesare.
  • Productivitate mărită a angajaţilor: calitatea imaginii şi a sunetului ce redau realitatea cu o fidelitate maximă, împreună cu posibilitatea de partajare a ecranului fac comunicarea la distanţă la fel de naturală precum convorbirile faţă în faţă. Readuc de asemenea nota personală în afaceri şi, prin reducerea timpului dedicat călătoriilor, măresc productivitatea angajaţilor.

Ecosistemul Blustar poate fi extins dincolo de limitările soluţiei deoarece soluţia este perfect compatibilă cu elementele de videoconferinţă şi colaborare din gama Aastra ViPr™. Această gamă de soluţii pentru comunicare vizuală, definită în jurul conceptului de „Prezenţă virtuală” (Virtual Presence), este ideală pentru companiile a căror activitate presupune conferinţe cu extrem de mulţi participanţi, integrând sisteme de telefonie video în timp real de calitate superioară şi utilitare pentru susţinerea de prezentări.

Aastra ViPr se bazează pe standardul  H.264 standard,  şi impune un nivel ridicat pentru telefonia video,  integrându-se însă perfect cu sistemele standard de telefonie şi cu soluţiile mai vechi de videoconferinţă.