In cele ce urmeaza vom discuta despre metoda in care adaptoarele telefonice CISCO SMB SIP pot fi configurate sa "vorbeasca" intre ele peer-to-peer. Acest lucru va permite ca o extensie a unei centrale (care nu are functionalitate VoIP) sau o linie PSTN sa fie transferata dintr-o locatie in alta, prin intermediul unei conexiuni IP . Astfel, apelurile catre aceasta extensie vor fi receptionate intr-o alta locatie. Pentru acest lucru am folosit o schema de conectare similara diagramei de mai jos.
![]() |
Echipamentele Cisco SMB pe care s-au efectuat testele au fost SPA3102 (adaptor telefonic cu 1 port FXS, 1 port FXO si router) si PAP-2T (adaptor telefonic cu 2 porturi FXS).
In prima locatie (Site A) au fost folosite doua adaptoare de tip SPA3102, fiecare echipament avand cuplat in portul FXO (Line) o linie analogica (extensie din centrala - PBX / linie telefonica PSTN). Cele doua adaptoare au fost conectate la reteaua locala printr-un switch, folosindu-se portul "Internet" al acestora.
In cea de a doua locatie (Site B) avem configurat un adaptor telefonic PAP-2T la care au fost cuplate doua telefoane analogice, in cele doua porturi FXS (Phone 1 si Phone 2). Adaptorul este conectat la reteaua locala printr-un switch, folosinde-se portul "Internet".
Cele doua locatii sunt conectate intre ele printr-o conexiune care asigura largimea de banda pentru 2 apeluri simultane, recomandarea fiind sa fie folosit codec-ul g711 (~87.2 kbps conform [1] ).
Observatie: In cadrul testelor pe care le-am facut s-a utilizat un singur switch care simuleaza legatura dintre cele 2 locatii insa in cazul in care conexiunea dintre acestea se face prin intermediul unor legaturi la internet nesecurizate, este recomandat folosirea conexiunilor de tip VPN pentru a asigura un nivel de securitate corespunzator.
Pentru a configura echipamentele sunt necesari urmatorii pasi preliminari:
- Se intra in meniul de administrare prin tastarea secventei "****", folosind telefoanele cuplate la portul "Phone", atat pentru SPA3102 cat si pentru PAP-2T.
- Se afla adresa IP alocata de catre server-ul DHCP (cablul de retea se cupleaza in portul "Internet") pentru ambele echipamente tastand codul "110#" (descrierea meniului se poate gasi aici). Pentru cazul nostru avem urmatoarele adrese:
- 192.168.0.11 - SPA3102-A1
- 192.168.0.12 - SPA3102-A2
- 192.168.0.21 - PAP-2T-B
- Daca adaptoarele nu au alocata o adresa IP (lipsa unui server DHCP), se seteaza o adresa IP statica tastand codul "111#" si o masca de retea tastand codul "121#". Se verifica daca setarile efectuate au fost salvate tastand codul "110#" pentru adresa IP si "120#" pentru masca de retea.
- Se verifica daca echipamentele astfel configurate raspund la ping.
- Pentru a putea accesa interfata de admninistrare a echipamentelor, trebuie activata aceasta optiune tastand codul "7932#". Pentru activare se tasteaza "1#" dupa care se salveaza setarea tastand "1#".
Obs: Aceasta optiune este activata in setarile de fabrica pentru PAP-2T insa pentru SPA3102 aceasta trebuie activata de utilizator prin metoda descrisa mai sus.
- Se conecteaza la GUI-ul de administrare printr-un browser cu adresa IP aflata prin procedeul de mai sus.
- Se alege tipul de user "Admin", modul "Advance".
Configurarea adaptorului PAP-2T
- In tab-urile "Line 1" si "Line 2":
- Se activeaza in sectiunea "Proxy and Registration", optiunile "Make Call Without Reg" ("yes") si "Ans Call Without Reg" ("yes");
- Se activeaza in sectiunea "Dial Plan", optiunea de "Enable IP Dialing" ("yes");
- Se configureaza in sectiunea "Dial Plan" dial plan-ul sub forma (S0 <:192.168.0.11>) respectiv (S0 <:192.168.0.12>);
- Se salveaza configuratia ("Save Settings").
Configurare adaptoareleor SPA3102-A1 si SPA3102-A2
- Se selecteaza tab-ul de administrare "Voice".
- In tab-ul "PSTN Line":
- Se activeaza in sectiunea "Proxy and Registration" optiunile "Make Call Without Reg" ("yes") si "Ans Call Without Reg" ("yes");
- Se configureaza in sectiunea "Dial Plans" dial plan-ul 8 sub forma (S0 <:192.168.0.21:5060>) in SPA3102-A1, respectiv (S0 <:192.168.0.21:5061>) in SPA3102-A2;
- Se dezactiveaza in sectiunea "PSTN-To-VoIP Gateway Setup" optiunea "PSTN Ring Thru Line 1:" ("no");
- Se selecteaza in sectiunea "PSTN-To-VoIP Gateway Setup" optiunea "PSTN Caller Default DP:" pentru dial planul setat mai sus (in cazul nostru dial plan 8);
- Se configureaza in sectiunea "FXO Timer Values (sec)" optiunea "PSTN Answer Delay:" cu valoarea "3", pentru a se putea detecta CallerID-ul primit de la centrala la initierea apelului;
- In tab-ul "Line 1" se activeaza in sectiunea "Proxy and Registration" optiunile "Make Call Without Reg" ("yes") si "Ans Call Without Reg" ("yes");
- In tab-ul "User 1" se configureaza in sectiunea "Call Forward Settings" optiunea "Cfwd All Dest:" cu valoarea "gw0".
- Se salveaza configuratia ("Submit All Changes").
Observatie: Pentru a salva configuratiile efectuate in pasii precedenti, pentru o eventuala reutilizare cat si ca masura de precautie, se efectueaza urmatorii pasii:
- Se conecteaza la GUI-ul de administrare printr-un browser cu adresa IP.
- Se alege tipul de user "Admin" cu modul de "Advance", atat pe SPA3102 cat si pe PAP-2T.
- Pentru SPA3102 se intra in tab-ul Voice.
- Din meniul browser-ului se alege optiunea "File"=> "Save As" si se salveaza sub forma "Web Archive" (extensia .mht).
Asteptam comentariile si sugestiile dumneavoastra pe adresa info@modulo.ro cat si pe forumul VOIP - totul despre voice over ip, cu subiectul Transferul extensiilor intre doua locatii.