Articole & Tutoriale VoIP

Configurarea unei extensii SIP pentru Asterisk

16 Jul 2010

Pentru a putea efectua convorbiri telefonice peste internet, folosind telefoane VoIP sau aplicatii de tip softphone, este necesara inregistrarea unei extensii in centrala Asterisk. Aceasta se face pe baza unui set de informatii, cont si parola, care sunt transmise unui echipament de tip server.

In cele ce urmeaza ne propunem sa descriem cum se configureaza o extensie de tip SIP.

Configurarea extensiei SIP

Aceasta operatiune presupune conectarea la interfata de administrare FreePBX, folosind un cont de administrator. Pe sistemul folosit in cadrul testelor a fost instalata o distributie trixbox CE v2.6.2.3, pe care a fost instalata aplicatia Free PBX v2.6 .

Pasii necesari configurarii unei extensii de tip SIP sunt:

  • Se acceseaza interfata de administrare prin intermediul unui browser web
  • In sectiunea "Basic" se selecteaza optiunea "Extensions"
  • Se alege din lista optiunea "Generic SIP Device" dupa care se salveaza folosind butonul "Submit"
  • In continuare se completeaza campurile "User Extension", "Display Name" si "secret". Dupa cum o sa observati, in pagina de configurare se pot seta diversi parametri, cu valori specifice in functie de preferinte. In exemplul nostru am setat doar minimul necesar pentru a defini o extensie.
  • Se activeaza optiunea "Voicemail" si se introduce parola aferenta
  • Se salveaza setarile facute folosind butonul "Submit"
  • Se incarca modificarile facute in aplicatia Asterisk folosind butonul "Apply Configuration Changes"
Salvare setari

In momentul de fata extensia este creata si poate fi utilizata pentru configurarea unui echipament/aplicatie VoIP (telefon, adaptor telefonic, softphone), corespunzator protocolului SIP.

Aceiasi pasi se urmeaza si in cazul in care se doreste configurarea unei extensii de tip IAX, alegand din lista optiunea "Generic IAX2 Device".

Metoda de configurare descrisa mai sus este una simplificata, existand si posibilitatea configurarii extensiei fara a folosi interfata grafica. Pentru aceasta se pot consulta informatiile de la aceasta adresa, sau ghidul de instalare pentru PBX-uri bazate pe Asterisk.

Asteptam comentariile si sugestiile dumneavoastra pe adresa info@modulo.ro cat si pe forumul VOIP - totul despre voice over ip, cu subiectul "Configurarea unei extensii SIP pentru Asterisk".