Articole & Tutoriale VoIP

Deconectari ocazionale ale apelurilor ce folosesc linii telefonice analogice

24 Nov 2009

Exista cazuri cand sunt reclamate intreruperi neasteptate pentru apelurile efectuate de pe liniile analogice conectate la o centrala Asterisk. In urma verificarilor efectuate nu au fost identificate anomalii pe liniile respective. Si totusi, pentru convorbiri mai lungi (ce depasesc 5 minute), exista astfel de reclamatii care nu fac decat sa aduca o umbra de indoiala asupra functionarii corecte a centralei.

Investigand unele din reclamatiile primite de la clientii nostri am gasit o solutie care a redus semnificativ astfel de cazuri de deconectare.

In cele de mai jos redam acesta solutie in speranta ca va fi utila si altora.

Descrierea solutiei

Configuratia standard pentru liniile analogice (porturile FXO) se face prin utilizarea semnalizarii Kewelstart (KS). Aceasta semnalizare aduce cateva imbunatatiri semnalizarii de tip Loopstart (LS) si este recomandata in toate documentatiile pentru ca ofera suport extins pentru detectia deconectarii. Insa tocmai aici este si problema noastra: decizia de deconectare este eronata in unele cazuri si ca urmare apelul este intrerupt in mijlocul convorbirii.

In acest send am decis sa facem un "downgrade" si sa alegem metoda de semnalizare Loopstart . Pe langa aceasta am considerat necesara includerea unor configuratii care sa asigure ca linia nu ramane "agatata" (desi apelul s-a intrerupt, portul FXO ramane deschis si nu se mai pot primi apeluri pe linia respectiva).

Configuratiile necesare sunt cele de mai jos:

 • in /etc/zaptel.conf (sau /etc/dahdi/system.conf daca se foloseste DAHDI in loc de Zaptel) se schimba din semnalizare KS in LS :
  	fxsls=1
  		
 • in /etc/asterisk/zapata.conf (sau /etc/asterisk/chan_dahdi.conf daca se foloseste DAHDI in loc de Zaptel) se specifica conditiile de deconectare (la detectia a 5 tonuri de "ocupat") si schimbarea semnalizarii:
  	callprogress=no
  	busydetect=yes
  	busycount=5
  	signalling=fxs_ls
  	channel => 1
  		

Asteptam comentariile si sugestiile dumneavoastra pe adresa info@modulo.ro cat si pe forumul VOIP - totul despre voice over ip, cu subiectul Apeluri deconectate pe liniile analogice.

Bibliografie

 1. Digium Knowledge Base
 2. VoIP Info