Articole & Tutoriale VoIP

PCI sau PCI Express

08 Jan 2009

O problema des intalnita in instalarea unui server de tip PBX este compatibilitatea intre conectorul placii Voice over IP (VoIP) si conectorii (sloturile) disponibili pe placa de baza a serverului.

Placile de baza vin dotate cu sloturi de tip PCI si, mai nou, cu sloturi de tip PCI Express (PCIE). Fiecare slot este etichetat pe placa de baza (PCI1, PCI2, PCIE-1, etc). Sloturile tip PCI Express sunt intalnite pe majoritatea placilor de baza fabricate recent, in paralel cu sloturi de tip PCI. Tendinta este de a inlocui gradual sloturile PCI cu sloturi PCI Express.

Standardul PCI Express, deseori abreviat PCIe, este un standard care descrie slot-ul de extensie introdus de Intel in 2004, care isi propune sa inlocuiasca vechile standarde PCI si AGP. Dimensiunea fizica a slotului este sensibil mai mica comparativ cu dimensiunea slot-urilor PCI, acesta masurand 2 cm fata de cel PCI care masoara 8 cm (Fig 1).

Placa de baza cu sloturi PCI si PCIe
Fig 1. Sloturi PCI si PCIe pe placa de baza

Producatori de echipamente VoIP vin in intampinarea noilor standarde si ofera posibiliatea de a opta pentru unul din cele doua tipuri de conectori pentru majoritatea modelelor de placi pe care le furnizeaza.

In momentul in care se doreste instalarea unei placi VoIP intr-un server de tip PBX, este necesar ca aceasta sa fie compatibila cu tipul de slot existent pe placa de baza. De multe ori serverul nu este alcatuit din componente cumparate individual, ci comandat ca un sistem pre-instalat. De aceea este indicat ca in prima faza sa se consulte specificatiile producatorului pentru a vedea ce fel de sloturi poseda placa de baza. In functie de tipul sloturilor, PCI sau PCI Express, se alege si tipul placii VoIP.

In ceea ce urmeaza vom incerca sa exemplificam pasii necesari identificarii si instalarii acestora:

  • Se opreste alimentarea serverului.
  • Se deconecteaza cablul de alimentare si se deschide carcasa.
  • Se identifica slotul destinat placii VoIP pe placa de baza conform Fig.1.
  • In functie de tipul placii telefonice pentru care s-a optat, se identifica conectorul de extensie (PCI sau PCI Express). In Fig.2, se observa doua placi cu slot-uri de extensie diferite.
Identificarea sloturilor PCI si PCIe
Fig 2. Placi VoIP cu conectori tip PCI si PCIe

In cazul in care s-a optat pentru o placa cu extensie PCI Express, aceasta se monteaza in slotul aferent de pe placa de baza (Fig 3).

Placa de baza cu slot PCIe
Fig 3. Conectarea placii VoIP in slotul PCIe

In cazul in care placa dorita este una cu extensie PCI, aceasta se monteaza in slotul aferent de pe placa de baza (Fig 4).

Placa de baza cu sloturi PCI
Fig 4. Conectarea placii VoIP in slotul PCI

In cazul in care placa telefonica, fie ea de tip PCI sau PCI express, contine module FXS (aceste module sunt asociate telefoanelor analogice si in cele mai multe dintre cazuri aceste module sunt de culoare verde) se cupleaza alimentarea in conectorul prezent pe placa (in cazul exemplificat, conectorul este de culoare alba) - Fig 5. Alimentarea acestor module este necesara deoarece modulele de tip FXS genereaza curentul necesar pentru telefoane (tonuri de apel, redarea convorbirii, etc.). Necesarul de putere nu poate fi extras prin intermediul conectorului PCI sau PCI Express si de aceea este necesara o alimentare separata (similar alimentarii hard disk-urilor sau a unitatilor optice).

Cuplarea placilor la conectorul de curent situat pe placa de baza
Fig 5. Alimentarea modulelor FXS

In final se fixeaza placa VoIP de carcasa severului prin intermediul sistemului de prindere existent (cu surub).

Fixarea placii in carcasa calculatorului
Fig 6. Fixarea placii de carcasa

Se cupleaza cablul de alimentare si se porneste serverul.

Asteptam comentariile si sugestiile dumneavoastra pe adresa info@modulo.ro cat si pe forumul VOIP - totul despre voice over ip, cu subiectul Instalarea placilor VoIP intr-un server PBX.