Articole & Tutoriale VoIP

Transferul extensiilor intre doua locatii

28 Oct 2009

In cele ce urmeaza vom discuta despre metoda in care adaptoarele telefonice CISCO SMB SIP pot fi configurate sa "vorbeasca" intre ele peer-to-peer. Acest lucru va permite ca o extensie a unei centrale (care nu are functionalitate VoIP) sau o linie PSTN sa fie transferata dintr-o locatie in alta, prin intermediul unei conexiuni IP . Astfel, apelurile catre aceasta extensie vor fi receptionate intr-o alta locatie. Pentru acest lucru am folosit o schema de conectare similara diagramei de mai jos.

Diagrama Peer-to-peer

Echipamentele Cisco SMB pe care s-au efectuat testele au fost SPA3102 (adaptor telefonic cu 1 port FXS, 1 port FXO si router) si PAP-2T (adaptor telefonic cu 2 porturi FXS).

In prima locatie (Site A) au fost folosite doua adaptoare de tip SPA3102, fiecare echipament avand cuplat in portul FXO (Line) o linie analogica (extensie din centrala - PBX / linie telefonica PSTN). Cele doua adaptoare au fost conectate la reteaua locala printr-un switch, folosindu-se portul "Internet" al acestora.

In cea de a doua locatie (Site B) avem configurat un adaptor telefonic PAP-2T la care au fost cuplate doua telefoane analogice, in cele doua porturi FXS (Phone 1 si Phone 2). Adaptorul este conectat la reteaua locala printr-un switch, folosinde-se portul "Internet".

Cele doua locatii sunt conectate intre ele printr-o conexiune care asigura largimea de banda pentru 2 apeluri simultane, recomandarea fiind sa fie folosit codec-ul g711 (~87.2 kbps conform [1] ).

Observatie: In cadrul testelor pe care le-am facut s-a utilizat un singur switch care simuleaza legatura dintre cele 2 locatii insa in cazul in care conexiunea dintre acestea se face prin intermediul unor legaturi la internet nesecurizate, este recomandat folosirea conexiunilor de tip VPN pentru a asigura un nivel de securitate corespunzator.

Pentru a configura echipamentele sunt necesari urmatorii pasi preliminari:

 1. Se intra in meniul de administrare prin tastarea secventei "****", folosind telefoanele cuplate la portul "Phone", atat pentru SPA3102 cat si pentru PAP-2T.
 2. Se afla adresa IP alocata de catre server-ul DHCP (cablul de retea se cupleaza in portul "Internet") pentru ambele echipamente tastand codul "110#" (descrierea meniului se poate gasi aici). Pentru cazul nostru avem urmatoarele adrese:
  • 192.168.0.11 - SPA3102-A1
  • 192.168.0.12 - SPA3102-A2
  • 192.168.0.21 - PAP-2T-B
 3. Daca adaptoarele nu au alocata o adresa IP (lipsa unui server DHCP), se seteaza o adresa IP statica tastand codul "111#" si o masca de retea tastand codul "121#". Se verifica daca setarile efectuate au fost salvate tastand codul "110#" pentru adresa IP si "120#" pentru masca de retea.
 4. Se verifica daca echipamentele astfel configurate raspund la ping.
 5. Pentru a putea accesa interfata de admninistrare a echipamentelor, trebuie activata aceasta optiune tastand codul "7932#". Pentru activare se tasteaza "1#" dupa care se salveaza setarea tastand "1#".

  Obs: Aceasta optiune este activata in setarile de fabrica pentru PAP-2T insa pentru SPA3102 aceasta trebuie activata de utilizator prin metoda descrisa mai sus.

 6. Se conecteaza la GUI-ul de administrare printr-un browser cu adresa IP aflata prin procedeul de mai sus.
 7. Se alege tipul de user "Admin", modul "Advance".

Configurarea adaptorului PAP-2T

 1. In tab-urile "Line 1" si "Line 2":
  1. Se activeaza in sectiunea "Proxy and Registration", optiunile "Make Call Without Reg" ("yes") si "Ans Call Without Reg" ("yes");
  2. Se activeaza in sectiunea "Dial Plan", optiunea de "Enable IP Dialing" ("yes");
  3. Se configureaza in sectiunea "Dial Plan" dial plan-ul sub forma (S0 <:192.168.0.11>) respectiv (S0 <:192.168.0.12>);
 2. Se salveaza configuratia ("Save Settings").

Configurare adaptoareleor SPA3102-A1 si SPA3102-A2

 1. Se selecteaza tab-ul de administrare "Voice".
 2. In tab-ul "PSTN Line":
  1. Se activeaza in sectiunea "Proxy and Registration" optiunile "Make Call Without Reg" ("yes") si "Ans Call Without Reg" ("yes");
  2. Se configureaza in sectiunea "Dial Plans" dial plan-ul 8 sub forma (S0 <:192.168.0.21:5060>) in SPA3102-A1, respectiv (S0 <:192.168.0.21:5061>) in SPA3102-A2;
  3. Se dezactiveaza in sectiunea "PSTN-To-VoIP Gateway Setup" optiunea "PSTN Ring Thru Line 1:" ("no");
  4. Se selecteaza in sectiunea "PSTN-To-VoIP Gateway Setup" optiunea "PSTN Caller Default DP:" pentru dial planul setat mai sus (in cazul nostru dial plan 8);
  5. Se configureaza in sectiunea "FXO Timer Values (sec)" optiunea "PSTN Answer Delay:" cu valoarea "3", pentru a se putea detecta CallerID-ul primit de la centrala la initierea apelului;
 3. In tab-ul "Line 1" se activeaza in sectiunea "Proxy and Registration" optiunile "Make Call Without Reg" ("yes") si "Ans Call Without Reg" ("yes");
 4. In tab-ul "User 1" se configureaza in sectiunea "Call Forward Settings" optiunea "Cfwd All Dest:" cu valoarea "gw0".
 5. Se salveaza configuratia ("Submit All Changes").

Observatie: Pentru a salva configuratiile efectuate in pasii precedenti, pentru o eventuala reutilizare cat si ca masura de precautie, se efectueaza urmatorii pasii:

 1. Se conecteaza la GUI-ul de administrare printr-un browser cu adresa IP.
 2. Se alege tipul de user "Admin" cu modul de "Advance", atat pe SPA3102 cat si pe PAP-2T.
 3. Pentru SPA3102 se intra in tab-ul Voice.
 4. Din meniul browser-ului se alege optiunea "File"=> "Save As" si se salveaza sub forma "Web Archive" (extensia .mht).

Asteptam comentariile si sugestiile dumneavoastra pe adresa info@modulo.ro cat si pe forumul VOIP - totul despre voice over ip, cu subiectul Transferul extensiilor intre doua locatii.

Bibliografie

[1] VoIP Bandwidth Calculation

[2] Sipura back-to-back Config