Studii de caz

Bursa de Valori Bucureşti beneficiază de o soluţie VoIP flexibilă şi stabilă proiectată de Tenora

26 Nov 2012

Fondată în 1995, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este cel mai important jucător de pe piaţa de capital din România, instituţia financiară având ca scop construirea celei mai performante pieţe de capital din Europa de Sud-Est şi crearea de oportunităţi de investiţie atractive într-un mediu dinamic şi transparent. BVB execută tranzacţii electronice pe pieţe de capital diferite cu diverse tipuri de instrumente financiare, acţiuni, drepturi, obligaţiuni şi altele. Companiile listate pe BVB sunt atât jucători locali din diverse sectoare, cât şi firme internaţionale.

Provocarea

BVB a decis să migreze de la soluţia clasică, analogică, la un sistem modern cu o infrastructură VoIP. Instituţia financiară avea nevoie de o soluţie care să ofere flexibilitate şi stabilitate, funcţionalităţi avansate de comunicare, toate trebuind să se încadreze într-un buget limitat. BVB solicita o soluţie care să fie scalabilă şi care să ajute la reducerea costurilor de operare.

Soluţia propusă de Tenora

Tenora, divizia VoIP a Modulo Consulting, a proiectat o soluţie personalizată pentru BVB bazată pe echipamentele produse de Xorcom. Aceasta oferă 60 de extensii şi poate fi extinsă pe măsură ce nevoile de comunicare cresc, fără costuri suplimentare. Noua soluţie integrează şi componenta de telefonie mobilă a BVB şi este extrem de stabilă, având un sistem secundar la distanţă ce poate prelua oricând comunicarea bursei atunci când soluţia principală nu funcţionează corespunzător.

Pe lângă funcţionalităţile de bază preluate de la sistemul precedent – configurare de bază PBX, apeluri ce pot fi transferate şi muzică pentru apelurile în aşteptare - soluţia Xorcom vine cu funcţii avansate de comunicare integrată:
 • Teleconferinţe simultane ce pot fi înregistrate
 • Coadă de apeluri ce poate fi administrată cu uşurinţă şi grupuri apelate simultan
 • Mesaje şi anunţuri personalizate, configurate în funcţie de momentul apelului
 • Rute de comunicare definite între sistemul principal şi cel de urgenţă
 • Mesaje vocale transmise prin email
 • Faxuri preluate ca mesaje email
 • Rutarea apelurilor în funcţie de destinaţie, prin alegerea rutelor cu tarif minim
Diagrama soluţiei

Detalii tehnice:

 • Sistem PBX XR3000 cu 2 porturi E1 pentru sediul principal
 • Telefoane Cisco SMB
 • Adaptoare Cisco pentru liniile de fax
 • Switch-uri Cisco SRW
 • Sistem PBX XR2000 cu 1 port E1 pentru sistemul de backup

Beneficiile noii soluţii

După implementarea noii soluţii la Bursa de Valori Bucureşti, dincolo de fluidizarea şi eficientizarea comunicării, au fost reduse semnificativ costurile anuale de mentenanţă şi utilizare a soluţiei de telefonie. De asemenea, BVB beneficiază acum de o soluţie stabilă, ce permite comunicarea constantă şi neîntreruptă, cerinţă vitală pentru desfăşurarea activităţii instituţiei financiare.

Colaborarea cu echipa Tenora a fost eficientă şi plăcută. Au înţeles exact atât nevoile, cât şi limitările noastre şi ne-au propus o soluţie care să ne ofere toate funcţionalităţile vitale într-un domeniu atât de dimanic precum cel financiar, totul fără a necesita o investiţie pe care BVB să nu o poată susţine. În sfârşit avem o soluţie de telefonie care corespunde cerinţelor noastre şi oferă stabilitatea necesară, susţinută de conceptul proiectului şi de platforma tehnică aleasă. Xorcom oferă una dintre cele mai flexibile şi mai stabile soluţii pentru un client cu un buget redus. ” a declarat Ştefan Nanescu, Director IT&C, Bursa de Valori Bucureşti.

Client: Bursa de Valori Bucureşti

Integrator: Modulo Consulting, prin divizia VoIP Tenora

Distribuitor: Vocalnet Communication

Producător: Xorcom